Lessen uit de ruimtevaart Gepubliceerd op: 26 april 2016
De zaal is gebouwd om samen te werken; grote schermen met de voortgang van het project; de röntgentelescoop die in 2028 gelanceerd wordt. Twee U-vormige ringen met werkplekken en computerschermen die direct toegang geven tot de tienduizend parameters die het allereerste voorontwerp bepalen. De software update elke dertig seconden de parameters met een push en een pull; van het model naar de onderliggende disciplines en weer terug.
De sessie wordt geleid door een ervaren Systems Engineer. Zowel ervaren op de inhoud als op de soft skills. Want vaak zitten er drukbezette, zeer ervaren deskundigen in de zaal (soms zelfs Nobelprijswinnaars) en die kunnen een enorme uitdaging vormen wat betreft kennis en de voortgang van het proces. Dan heb je voldoende bagage nodig om zo’n sessie te leiden: kennis van het ontwerpproces van de Concurrent Design Facility, van de fysieke onderdelen van de telescoop en met mensen kunnen omgaan.
Vrijdag 22 april 2016 bezocht een groep Rijkswaterstaters de Concurrent Design Faclity (CDF) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA/ESTEC. Aanleiding was de presentatie van Paul Schreinemakers als Technisch Directeur van INCOSE over de visie van INCOSE op Model Based Systems Engineering. Zie ook: https://www.leidraadse.nl/nieuwsitem/137/MBSE-in-internationaal-perspectief.
In de CDF werken disciplines in bijna real time samen. Elke discipline werkt in de eigen vertrouwde ontwerpomgeving en communiceert met het samenhangende model via parameters. Een discipline kan een parameter aanmaken en andere disciplines kunnen daar dan een abonnement op nemen. Standaardobjecten kunnen als legoblokjes met drag en drop in het model worden getrokken.
Hier komt de vergelijking met BIM om de hoek kijken; generieke objecten, die projectspecifiek gemaakt kunnen worden door de parameters te bepalen. De kracht van de Concurrent Design Facility is dat een stuk of twintig disciplines in een paar uur een complete ontwerp-iteratieslag kunnen maken.
Zoals gezegd wordt de sessie geleid door een Systems Engineer, maar alle deelnemers hebben grondige achtergrondkennis. Deze kennis is openbaar toegankelijk via de website http://ecss.nl. Als je registreert krijg je een login en kan je de standaarden inkijken.
Hans Peter de Koning, systems Engineer bij de ESA, is onze gastheer en licht de werkwijze van de Concurrent Design Facility toe. De bijbehorende website bevat veel achtergrondinformatie: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Engineering_Technology/CDF.
Een goed startpunt is deze presentatie: http://esamultimedia.esa.int/docs/cdf/CDF_infopack_2015.pdf.
Overigens gingen ProRail en Bouwend Nederland ook al een keer op bezoek bij de Concurrent Design Facility; wie weet zijn we in de infrastructuur ook toe aan deze stap op weg naar Model Based SE.
Zoals Roy van Reijsen, Technisch Manager bij Rijkswaterstaat opmerkte: ‘misschien moeten we gewoon beginnen met zo’n ruimte in te richten en met z’n allen bij elkaar gaan zitten en een aantal ontwerpslagen maken.’