Symposium INCOSE 2008 Gepubliceerd op: 30 juli 2009
Een opvallend succes met veel internationale aandacht voor hoe ProRail en Rijkswaterstaat Systems Engineering invullen voor haar GWW-projecten. ProRail en Rijkswaterstaat hebben zich op een gezamenlijke stand gepresenteerd gedurende het INCOSE symposium. Op het jaarlijkse INCOSE symposium bespreken de leden van het International Council on Systems Engineering (INCOSE) de ervaringen en ontwikkelingen op het vakgebied van SE. Daarnaast bood het symposium de gelegenheid tot het volgen van een aantal mini cursussen (tutorials) op het gebied van Systems Engineering. INCOSE Nederland heeft met de organisatie van dit symposium een uitstekende prestatie neergezet.
Niet eerder heeft dit symposium in Nederland plaatsgevonden. Het symposium werd geopend door Bert Klerk, voorzitter Raad van Bestuur ProRail, met een lezing onder de titel: “Crossing borders by Applying Systems Engineering”.
Het internationale gezelschap was onder de indruk van de aanpak. ‘Geen mitsen en maren, maar gewoon inzetten en doorgaan’ stelde Cees Brandsen van Rijkswaterstaat bij de opening van de Executive Summit. Uit ervaring heeft Rijkswaterstaat geleerd om juist bij weerstand de mouwen op te stropen en aan te pakken. Richting en snelheid is het belangrijkste, om daarna extra aandacht te besteden aan bijsturen, ontwikkelen en verbeteren. Op de woensdag was er een excursie naar de A2 Utrecht-Amsterdam. Lex Dekker, projectmanager: ‘ Ja, SE brengt ons efficiency en sneller werken met minder mensen. Maar dan moet Rijkswaterstaat wel durven loslaten, minder diep specificeren’.
Op de Executive Summit Infrastructuur werd eveneens aan alle aanwezigen een exemplaar van de Engelse vertaling van de Leidraad overhandigd. New York City Transit, British Rail en London Underground waren op die Executive Summit met top-managers aanwezig. Daar is bewondering uitgesproken voor de Nederlandse aanpak om hier SE te introduceren samen met de verschillende partijen uit de GWW-sector.
De stand van Rijkswaterstaat en ProRail leverde veel complimenten op van buitenlandse overheidsorganisaties zoals de London Underground, New York City Transit en vertegenwoordigers van Singapore en Costa Rica. Bij de aansprekende stand werd de aanpak nog eens haarfijn uit de doeken gedaan door Vincent van de Meijden aan de hand van de ‘watertafel’, een enorm horizontaal touchscreen. Met deze watertafel kon niet alleen de complexheid van onze verkeerswegen, vaarwegen en spoorwegen worden gevisualiseerd, maar tevens de veiligheidsproblematiek rond die thema’s worden uitgelegd. Verder kon via Google Earth langzaam op Nederland worden ingezoomd en tal van bijzondere objecten worden getoond.
ProRail beantwoordde alle vragen in relatie tot de complexe railinfra en hun ervaringen daarbij met systems engineering. De gezamenlijke stand, gunstig gelegen in de loop van en naar de entree, was een trekpleister en trefpunt voor de vele bezoekers. Er werden contacten gelegd met HBO-instellingen en TU’s om SE ook in de onderwijsprogramma’s te laten landen. Door de gezamenlijke stand werd op een zeer unieke wijze de samenwerking tussen ProRail en Rijkswaterstaat nog eens extra benadrukt. In juni 2009 wordt deze INCOSE bijeenkomst in Singapore worden georganiseerd. Zie voor meer informatie over INCOSE 2009 en andere evenementen de website http://www.incose.org